Poetas Del Mundo Poets of the world
Our Poets & Artists Talented, Credentialed & Creative
Our Readers A wide diverse audience
Help & Support Call us: +56 9 8811 6084
20 Feb 2021

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Των ΠΟΙΗΤΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Των ΠΟΙΗΤΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

    Ποιητές του Κόσμου, έφτασε η ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για βεβαιώσουμε την συνέχεια της ζωής. Είμαστε Πολεμιστές της Ειρήνης κι  Αγγελιαφόροι ενός νέου αγωνιστικού γύρου για την ανθρωπότητα.

Είμαστε οι Ποιητές του Φωτός και το Φως είναι το όχημα που μας οδηγεί σε μια σύγκληση την οποία δεν μπορούμε , με καμία πρόφαση, να παύσουμε να τιμούμε. Ζούμε στην εποχή που πεθαίνει ένας κύκλος εκφυλισμού και γεννάται μια νέα περίοδος στην οποία ο ποιητής έχει να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο.   

    Η ανθρωπότητα ζει χρόνια καθοριστικά για να εξασφαλίσει την επιβίωσή της: ακολουθεί το δρόμο της προς το γκρεμό που την οδηγεί στην εξαφάνιση ή αλλάζει πορεία και βάζει εμπόδια στη συλλογική έκπτωση που θα διασφαλίσει μια μακρά πορεία επιβίωσης.

    Από τις πιο μακρυνές εποχές που ο άνθρωπος θυμάται, η ανθρώπινη ύπαρξη κρατήθηκε συνυπάρχοντας με συνθήκες περιβάλλοντος, που μέχρι σήμερα, εξασφάλισαν και συνέxισαν να εξασφαλίζουν τις δυνατότητες επιβίωσης του. Παραλλήλως και παραδόξως, ο άνθρωπος στην προσπάθεια του να γίνεται όλο και περισσότερο αναπτυγμένος, λίγο – λίγο υποβάθμισε τον πλανήτη, τον πίεσε μέχρι τα όρια που θέτουν σε κίνδυνο τη δυνατότητα συνέχειας της ύπαρξης του είδους μας. Αν ο άνθρωπος δεν αλλάξει συμπεριφορά ΑΜΕΣΑ, οι επόμενες γενιές θα έχουν ποικίλους λόγους να μας μισούν.

Εξάλλου μέσα στο ίδιο πλαίσιο , της ασταμάτητης επιθυμίας να θέλει να είναι συνέχεια ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ αναπτυγμένος και να επιβιώνει, όχι μόνον ελαττώνει τους υλικούς πόρους του πλανήτη αλλά εξίσου τους ανθρώπινους πόρους , οδηγώντας μας σε αλύπητο και εγκληματικό ανταγωνισμό ανάμεσά μας.Σε τέτοιο σημείο μέχρι σήμερα αλληλοσκοτωνόμαστε για να υπάρξουμε, να αναπτυχθούμε ή απλά για να πούμε ΕΙΜΑΙ, εδώ ή εκεί,  απλά ΕΙΜΑΙ ή είμαι περισσότερο από εσένα..

     Εξίσου με την διαρκή καταστροφή του πλανήτη κάνοντας κατάχρηση των φυσικών και ανθρώπινων πόρων, κατασκευάζουμε όπλα μαζικής καταστροφής , ικανά να καταστρέψουν ολόκληρη την ανθρωπότητα σε λίγες ώρες: η υπεροχή της δύναμης συγκεντρώνεται πάντοτε στα ίδια χέρια , αυτά που  γνωρίζουμε ως αυτοκρατορίες. Ευτυχώς αυτό δεν είναι συνολικά αρνητικό. Το ηθικό χάος, το χάος της ηθικής, το πολιτικό χάος με τους βρώμικους πολέμους, το οικονομικό χάος και οι αντικρουόμενες αλήθειες του δεν είναι παρά Διακηρύξεις της ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. Ετσι, καθώς μια γυναίκα γεννά ένα παιδί, ένα στάδιο φτάνει στο τέλος του και μια νέα περίοδος αναδύεται από μέσα του.

 

1.Αντικρύζοντας αυτή τη δίψα για απόλυτη κυριαρχία ,που αναπόφευκτα θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε αυτοκαταστροφή, αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη βαρβαρότητα και κάτω από το φως των νέων ετών που αναγγέλλονται, εμείς, οι Ποιητές του Κόσμου, παίρνουμε το δρόμο της διαμαρτυρίας, αλλά εξίσου, αυτόν της δημιουργίας μιας νέας αυγής, που θα μας οδηγήσει στην οριστική απελευθέρωση του ανθρώπου.

2.Εμείς, οι Ποιητές του Κόσμου, και μόνον Ποιητές του Κόσμου, γιατί όλοι  οι ποιητές δεν είναι διαθέσιμοι να πουν :ΕΜΕΙΣ  ΕΙΜΑΣΤΕ και όχι εγώ είμαι. Μιλούμε γι’αυτούς που είναι διατεθειμένοι  να εγκαταλείψουν το ΕΓΩ που μας σιγοκαίει και γι’αυτούς που είναι ικανοί να δουν τον άλλο σαν το ΟΜΟΙΟ τους. Ενθαρρύνουμε  αυτή την μαζική προέλαση προς τον κόσμο και μπορούμε να εξασκήσουμε την τέχνη της ποίησης στην υπηρεσία της ανθρωπότητας.         

3.Nα είσαι ποιητής δεν σημαίνει μόνον να γράφεις ωραία ποίηση, αλλά εξίσου να ζεις.Να ζεις δεν σημαίνει μόνο να το αισθάνεσαι αλλά να το βάζεις σε εφαρμογή.Και αυτό είναι υπόθεση όλων των ημερών, πάντοτε, και αυτό όσο έχουμε κεφάλι για να σκεπτόμαστε και καρδιά να αισθανόμαστε.  

4.Να είσαι ποιητής του κόσμου είναι ένα καθήκον ακόμη δυσκολότερο.Να είσαι Ποιητής του Κόσμου σημαίνει να αποδεχθείς αυτή τη διακήρυξη και το σημαντικότερο μέρος της που είναι η υπεράσπιση της ζωής, της διαφορετικότητας, της ελευθερίας και της δυνατότητας να πεις: δίνω τη ζωή μου για τη Ζωή , παρόλο που αγαπώ τη ζωή μου. Για τους λόγους αυτούς είμαστε αρκετά αφελείς, αρκετά εγωτικοί ώστε να μην συνεισφέρουμε στην ικανοποίηση, συλλογική ή ατομική, αλλά να βάζουμε την ποίηση στην υπηρεσία της ανθρώπινης ύπαρξης. 

5.Να είσαι Ποιητής του Κόσμου σημαίνει πολεμιστής ή πολεμίστρια, που ιππεύει στο μήκος των ανοιχτών πεδίων της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως  στη διάρκεια των σκοτεινών χρόνων της αναζήτησης τελειοποίησης και θεσμοθέτησης της ζωής  μέχρι να μπορέσουμε να ζήσουμε με τις σύγχρονες συνήθειες και συνθήκες . Για το λόγο αυτό δεν στεκόμαστε απαθείς μπροστά στα εγκλήματα που διαπράττονται κάθε μέρα στο όνομα της ελευθερίας.Υψώνουμε τη φωνή μας σαν βέλος φωτεινό και κάνουμε τους δειλούς να τρέμουν.Για να το επιτύχουμε  μετατρέπουμε τη φωνή σας στο ισχυρότερο όπλο που  δολοφόνος ποτέ  γνώρισε στην πορεία της ιστορίας .

6.Αναγνωρίζουμε την πολύτιμη συνεισφορά των ποιητών του κόσμου στην εξέλιξη της ανθρωπότητας στο μήκος των αιώνων. Αυτών που άφησαν το όνομά τους χαραγμένο στις εκατοντάδες βιβλίων της παγκόσμιας ιστορίας αλλά και στη συλλογική μνήμη των ανθρώπων. Εξίσου αναγνωρίζουμε  την προσφορά των ανώνυμων ποιητών, αυτών που στο πέρασμα τους από τη γη εκπλήρωσαν αποστολές μυθικές στις διάφορες ιστορικές περιόδους. Πιστεύουμε στην σημαντική αξία που είχαν αυτοί στην εποχή τους, όπως συμβαίνει και στην εποχή μας. Βρισκόμαστε στο ξεκίνημα ενός νέου κύκλου για την ανθρωπότητα και επιπλέον, εμείς, οι Ποιητές του Κόσμου του 21ου αιώνα, δεν επιθυμούμε να παρασυρθούμε σε υποθέσεις του παρελθόντος, για να αντιμετωπίσουμε καλύτερα το παρόν και το μέλλον. Οι Ποιητές του Κόσμου που ανήκουμε σ’αυτόν τον αιώνα , καλούμαστε να είμαστε δημιουργικοί, να κάνουμε τη φαντασία μας να δουλεύει και να βρούμε τις απαντήσεις και τις εξηγήσεις που η ανθρωπότητα ζητάει σήμερα επιτακτικά , μπροστά στην προφανή αποτυχία στην οποία εξίσου συμμετέχουμε.

7.Εμείς, Ποιητές του Κόσμου, διακηρύσσουμε τους εαυτούς μας ίσους,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      οι αφιερωμένοι και οι λιγότερο γνωστοί, οι διάσημοι και οι ανώνυμοι, οι πλούσιοι και οι φτωχοί, οι λευκοί και οι μαύροι, οι μιγάδες και οι κίτρινοι, όσοι βρισκόμαστε σε τούτη τη ζωή, σφίγγουμε στις παλάμες μας τα ξίφη και μαχόμαστε αντάμα αυτό που σκοτώνει τη ζωή. Αγωνιζόμαστε ώμο με ώμο πίσω από τον ίδιο προμαχώνα, για να υπερασπίσουμε τη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ (ίδια για όλους) , την ΙΣΟΤΗΤΑ (εφικτή για όλους τους κατοίκους της γης), την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (την αληθινή , όχι την τεχνητή) και το ΔΙΚΑΙΟ των ανθρώπων να υπάρχουν και να ζουν ειρηνικά.

8.Οι Ποιητές του Κόσμου διακηρύσσουν κάθε χώρο που τους ανήκει να καταλάβουν σαν την προσωπική τους αρένα για να πολεμήσουν το κακό. Για να το επιτύχουν θα μπορούσαν να επιλέξουν τα μέγαρα της εξουσίας εξίσου με τις άθλιες τρώγλες της μητρόπολης, τη χλόη που πάνω της ο γήινος άνθρωπος δουλεύει και το βάθος των στοών όπου ο μεταλλωρύχος χύνει το αίμα του. Ο ποιητής δεν θα αμελήσει καμιά γειτονιά και θα σπείρει το λόγο του σαν τη βροχή που πέφτει στη γη διαχέοντας ένα χαρίεν θέαμα που προσλαμβάνεται από τα μάτια της ανθρωπότητας όπως από τα άνθη. Ο ποιητής θα είναι το φως που οδηγεί τον μαχητή τόσο στους αμμόλοφους όσο και στη σκοτεινιά της νύχτας.

9.Εμείς, οι Ποιητές του Κόσμου, διακηρύσσουμε τους εαυτούς μας ειρηνιστές, δίχως για το λόγο αυτό να είμαστε νωθροί ούτε απαθείς. Αντιμιλιταριστές, αλλά καθόλου αφελείς .Συναισθηματικοί από τη φύση μας , καθώς η καλλιτεχνική έκφραση, το χρώμα της γραφής, είναι το αίμα των ψυχών μας. Ζούμε στη μέθη της καλλιτεχνικής μαγείας μέχρι τον οδυνηρό ίλιγγο της δημιουργίας. Χάρη σ’αυτήν τη δημιουργία ο στόχος πάντοτε επιτυγχάνεται, αυτός της τελειοποίησης της ζωής: της δικής μας (ατομικής) και των άλλων (συλλογικής).Είμαστε ειρηνιστές στην αναζήτηση της παγκόσμιας ειρήνης. Αλλά η ΕΙΡΗΝΗ δεν επιτυγχάνεται χωρίς δράση, πρέπει να την κερδίσεις, να παλέψεις γι’αυτήν. Και για τους ίδιους λόγους αυτοπροσδιοριζόμαστε μαχητές.Η ΕΙΡΗΝΗ δεν θα υπάρξει χωρίς ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.Η ΕΙΡΗΝΗ δεν θα μπορέσει να υπάρξει παρά όσο επικρατεί η δικαιοσύνη γιατί αυτή δεν μπορεί να γεννηθεί αν δεν είναι συνέπεια ή καρπός της ίδιας δικαιοσύνης. Διαφορετικά θα κατοικήσει εκεί που βρίσκεται σήμερα μέσα στην επικράτεια των αυτοκρατοριών: Θα είναι ΕΙΡΗΝΗ ΤΩΝ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ.

10.Για να είσαι Ποιητής του Κόσμου πρέπει να είσαι διατεθειμένος να τελειοποιείσαι ασταμάτητα, να είσαι ανοιχτός στη διαφορετικότητα και να αποδέχεσαι την πολυμορφία με τον ίδιο τρόπο που δέχεσαι την πολυπλοκότητα της ύπαρξης. Ο προμαχώνας των Ποιητών του Κόσμου πάντοτε θα παρέχει χώρο για αγώνα, είτε είσαι θρησκευόμενος ή άθρησκος, άθεος ή πιστός, δίκαιος ή πλανημένος, όσο βρίσκεσαι με την πλευρά της ΖΩΗΣ. Ετεροφυλόφιλοι, αμφοτεροφυλόφιλοι ή ομοφυλόφιλοι, αλλά ερωτευμένοι με ευγενή ΑΓΑΠΗ. Πολεμιστές ή σύγχρονοι στρατιώτες, αλλά πάντοτε υπέρμαχοι του ΚΑΛΟΥ. Η μεγάλη αλυσίδα των ανθρώπων που ενώνει τον κόσμο θα στερεωθεί , βήμα –βήμα, με τους ποιητές που διαχέουν ελπίδα και χαμόγελο στο μάκρος αυτού του αγώνα που ξεκίνησε από την αυγή της ανθρωπότητα.

11.O άνθρωπος συνηθίζει να ρίχνει τα λάθη του στους άλλους. Η πρόκλησή μας είναι καθένας να πραγματοποιήσει τον εαυτό του με το δικό του πνεύμα, χωρίς ανάγκη να καταφεύγει σε κάποιον τρίτο για να αποκρύψει τα λάθη και τις αποτυχίες του. Ελπίδα μας είναι να υψωθούμε χάρη στο λόγο μας, να αναφλέξουμε το Λόγο σε κάθε καρδιά, την πίσω όψη των βουνών, τη νύχτα που ασφυκτιούν οι ψυχές. Να γίνουμε ασπίδα που προστατεύει το μαλακό υπογάστριο της φύσης, οραματιστές για να αναπτύσσει καθένας την ψυχή του με αγάπη, με λέξεις. Η ποίηση ανήκει στον κόσμο, εκεί ανήκουμε και εμείς.

Ποιητή του Κόσμου

Συμπορεύσου σ’αυτόν τον αγώνα για την ανθρώπινη ύπαρξη!
Γίνε ο απαραίτητος κρίκος για τη συνέχιση της ΖΩΗΣ!

 Λουί Αρίας Μάντζο

Γενικός Γραμματέας

Σαντιάγκο Χιλής, Δεκέμβριος 2005

(μεταφρασμένο από τα Γαλλικά από την Ελένη Ψαραλίδου)