s
s
s
s
s
s
s

El contenido de esta página requiere una versión más reciente de Adobe Flash Player.

Obtener Adobe Flash Player

Dimitar Kostadinov
Nacionalidad:
Bulgaria
E-mail:
Pertenece a la Directiva
Biografia
КОРИДА
На Атанас ДАЛЧЕВ


Неумолимо яростни рога
пробождат въздуха притихнал.
Тореадорът няма право на тъга
и на движения страхливи.

Заучените стъпки са красиви,
а те животното на смърт обричат.
Но неочаквано убиецът, изкусно тичал,
във локва кръв се свлича и застива.

Човекът и животното с кръвта се сливат.
Кой би поискал в този миг да разбере
коя от тази кръв е по-щастлива
и после в нея да се побере?

Тълпи - от самота изплашени,
със чужда смърт
смъртта във себе си забавят.

А залезът, отметнал ален плащ,
на никой нищо не прощава.

СТРАДАНИЕТО
На Магдалина


Страданието ме направи
да бъда с хората добър.
Но колкото съм по-добър със тях,
те повече Страдание ми носят.
Но само във Страданието мога
и бавно, и грижовно - без принуда -
от всеки срещнат Юда
да вая по един Христос!

ЕСЕННИ МИНЗУХАРИ
На сестра ми ЖЕЧКА


Чия Душа е палнала
това пламъче късно?
Може би Бог е погалил
земята със залезни пръсти?

Може би есенен посев
като видение скача?!
Тати за жътва си спомня.
Мама приготвя погача.

Довечера гости очакваме.
Димитровден вече е минал.
Годежари ще дойдат за кака.
Из ведро ще се лее вино.

Прозорците - чисти.
Пердетата - бели.
Кака шета. Аз й помагам.
Тя двора пак е премела.
И минзухари във вазичка слага.

.Есенни минзухари -
сватбено огънче, трепетно!
Сланата нищо, че пари.
Те над нея къщовно светят!

biografia:

Dimitar Kostadinov
Димитър Танев Костадинов
е роден на 11 септември 1948 г. в с. Белила, Средецка Грудовска] община, Бургаска област. Родовият му корен е от тракийци бежанци. Прадядо му, Вълко Костадинов Вълков, е бил близък съратник с Апостола на боголетното земно и свише Българско Време - Васил Левски.
Получава средно образование в град Грудово. Известно време работи в НХК - Бургас. Завършва Филологически факултет към Великотърновския университет 'Св. св. Кирил и Методий'. Работил е като учител и ръководител в различни степени бургаски училища. Много негови възпитаници от училищата 'Братя Миладинови', 'Димитър Благоев', 'Георги Бенковски', Електротехникума, Механотехникума и Строителния техникум вече са известни специалисти у нас и по света.
Самороден изпълнител на български народни песни.
Със специфичното си литературоведско и поетическо творчество, с учителската си и ръководна дейност в училищата, с университетската си и преподавателска дейност и с доброволната си обществена работа той активно съдейства за културното и обществено развитие на Бургас, на Бургаска област и на България. Над 10 години е бил председател на Управителния съвет на читалище 'Фар' в Бургас и над 15 години председател на Литературнотворчески клуб към Дома на учителя - Бургас.
Над четвърт век преподава на студенти. След работата си в Учителски институт 'Христо Ботев' - Бургас, сега е преподавател в Университет 'Проф. д-р Асен Златаров' в Бургас. Провеждал е над 50 творчески срещи с учени, поети и белетристи пред преподавателска и студентска аудитория. От 1982 г. ръководи Литературнотворчески клуб 'Христо Ботев', в който участват студенти. Някои бивши членове на клуба се занимават с научна, преподавателска и обществена работа в Бургаския край, в България и по целия свят. Много са автори на две, три и повече научни и художествени книги.
Като писател и литературовед има многобройни изяви с поезия за деца и възрастни, с изследвания в областта на литературната теория и история, културната антропология, фолклор, етнология, психология, философия. Досега е публикувал монографии, студии и над 300 статии, рецензии и отзиви в специализирания и популярен печат. Участвал е в национални и международни конференции и в различни празници на поезията.
Има отделни публикации и цялостна книга с псевдонима Бел Белила.

Творчество
Издал е следните стихотворни книги:
За деца: 'От Коледа до Коледа' [1991], 'Шарошийка птичка' [1992], 'Игрословна азбука'[1998];
За възрастни: 'Ти мислиш, че само сега си на небето'[1992, с псевдонима Бел БЕЛИЛА], 'Насаме с нобелисти' [1995], 'Небесни дихания' [1999], книгата-уникат само в 7 броя 'Любовен унес' [2003], която, заради изключителния интерес от всяка възраст читатели към 'хайку с български полъх', излиза в нормален тираж през 2004 и 2005 г. Изключителен интерес се проявява и към книгите му 'с български дух, с библейска и общочовешка философия', озаглавени 'Боголетни братя' [2004], 'Светлина сияе' [2006], 'Изгревна изповед [Отвъдни монолози на Асен Златаров]' [2008].
Автор и съавтор е на научните книги и учебни помагала:
1.'СБОРНИК от гатанки, пословици, поговорки, скороговорки, броилки, занимателни игри и викторини. Помагало за детски и начални учители' [1986, автор и съставител в съавторство]; 2. 'Детска литература. Теория, анализи и интерпретации. Книга първа' [2003]; 3. 'Без любов няма съзидание, без любов няма човек. Разговори с Илия Буржев'. Поредица 'Литературни анкети с автори за деца и възрастни', Университетско издателство 'Проф. д-р Асен Златаров' - Бургас [2003]; 4. 'Всекидневен човек, всекидневно човечество. Разговори с Никола Инджов' [2003]; 5.'Езикознание' [2004, съставителство и авторство]; 6. 'Преображения на детската душевност' [2005, съставителство и авторство]; 7. 'Детска литература. Теория, анализи и интерпретации. Книга втора' [2005]; 8. 'Между делничното и метафората' [2005]; 9. 'Добротворната взаимовръзка 'дете - природа' [2005]; 10. 'Извънморски и морски преображения' [2005]; 11. 'Природата в поезията за деца на Петя Дубарова' [2005]; 12. 'Четирисезонни кодировки' [2005]; 13. 'Христоматия по детска литература. Част първа [Български фолклор]' [2005, съставител в съавторство]; 14. 'Христоматия по детска литература. Част втора [Българска и чуждестранна детска литература]' [2006, автор, преводач и съставител в съавторство]; 15. 'Студии и статии по литературознание и детска литература' [2007, автор, съставител и пресътворител].
Издал е като автор и съавтор книги за Иван Цанев, Илия Буржев, Кръ

 

Desarrollado por: Asesorias Web
s
s
s
s
s
s